چالش های غربالگری بینایی بچه ها در دوران کرونا و نگرانی مردم، ضرورت غربال سالانه 3 تا 6 ساله ها

به گزارش لیتن، کارشناس مسئول برنامه غربالگری بینایی اداره کل بهزیستی استان تهران با بیان اینکه از ابتدای سال 99 تا بهمن ماه، 370 هزار کودک غربال و حدود 1500 کودک آمبلیوپی شناسایی شدند، درباره تاثیر کرونا بر اجرای طرح غربالگری بینایی نیز توضیحاتی ارائه کرد و گفت: نگرانی مردم از ابتلای بچه ها به کرونا مانعی جهت حضورشان در مراکز غربالگری است و این در حالیست که با رعایت کلیه پروتکل های بهداشتی و بدون تماس فیزیکی در مراکز غربال با دستگاه اقدام به ارائه خدمات غربال کردیم.

چالش های غربالگری بینایی بچه ها در دوران کرونا و نگرانی مردم، ضرورت غربال سالانه 3 تا 6 ساله ها

فریده زنوزی در گفت وگو با خبرنگاران، با بیان اینکه تنبلی چشم علت نابینایی یا کم بینایی بیش از یک میلیون نفر از مردم کشور است، اظهار کرد: تنبلی چشم کاهش دید یک یا دو طرفه است که با برطرف نقایص (عوامل به وجود آورنده) برطرف نمی شود. تنبلی چشم خود یک بیماری نیست، بلکه زاییده بیماری های چشم نظیر عیوب انکساری (دوربینی، نزدیک بینی، یا آستیگماتیسم)، انحراف چشمی و یا عدم شفافیت جهت بینایی (ناشی از عواملی نظیر آب مروارید، کدورت قرنیه یا افتادگی پلک) است که در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع می تواند باعث کاهش بینایی شدید یا نابینایی شود.

به گفته وی، از هر 100 نفر، سه یا چهار نفر به تنبلی چشم مبتلا هستند که شایع ترین عامل نابینایی یک چشم در افراد زیر 20 سال است.

کارشناس مسئول برنامه غربالگری بینایی اداره کل بهزیستی استان تهران با بیان اینکه تنبلی چشم اغلب اوقات هیچ علامتی ندارد، اظهار کرد: تنها راه پیشگیری از آن تشخیص به موقع عوامل ایجادنماینده آن است و چون بسیاری از این عوامل برای خانواده ها ناشناخته است، کودک باید بعد از تولد در زایشگاه توسط متخصص بچه ها و در سه تا چهار ماهگی توسط متخصص معاینه شود و پس از آن از 3 تا 6 سالگی، سالی یکبار در مراکز غربالگری آنالیز شود تا در صورت احتیاج توسط متخصصان مجرب معاینه شود.

زنوزی در ادامه درباره راه های درمان تنبلی چشم یادآور شد: تنبلی چشم در صورتی که در زمان مناسب تشخیص داده شود به راحتی قابل درمان است؛ نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که تکامل دستگاه بینایی از دوره جنینی شروع و تا حدود 8 الی 10 سالگی ادامه دارد، اما حداکثر رشد آن تا 5 سالگی است، نتیجه تکامل دستگاه بینایی در این دوران دید واضح و کامل است، هر عاملی که باعث اشکال در دید یک یا هر دو چشم کودک شود رشد و تکامل دستگاه بینایی را متوقف می نماید و در نتیجه باعث کاهش میزان بینایی طفل می شود.

وی ادامه داد: معنی این سخن آن است که امکان دارد چشمی که از نظر ظاهر کاملاً طبیعی است، از بینایی کامل و طبیعی برخوردار نباشد، در صورتی که اشکال در دید کودک بر اثر بیماری های مادرزادی مانند آب مروارید، افتادگی پلک یا دیگر عیوب ساختمانی ایجاد شده باشد، باید قبل از سه ماهگی درمان شود و اگر به علت های دیگر به وجود آمده باشد درمان قطعی و موثر تا قبل از پنج سالگی امکان پذیر است، به طوری که حتی اگر چشم دچار تنبلی نیز شده باشد بینایی به طور کامل برمی شود اما هرچه تشخیص عقب بیفتد درمان دشوارتر می شود و میزان بهبودی کمتر خواهد بود.

کارشناس مسئول برنامه غربالگری بینایی اداره کل بهزیستی استان تهران با اشاره به اینکه در سال 1398، 616 هزار و 190 کودک معادل (87.4 درصد بچه ها 3 تا 6 سال) در سطح استان در 2125 مرکز معاینه شد، اضافه نمود: از این تعداد 18 هزار و 429 کودک بیمار و 2573 کودک آمبلیوپ شناسایی شدند.

وی یادآور شد: سازمان بهزیستی استان تهران در امسال با توجه به شرایط حاکم از لحاظ بیماری کرونا در سطح جامعه جهت پوشش حداکثری بچه ها رده سنی 3 تا 6 سال با دستگاه های غربالگری اقدام به آنالیز شرایط دید بچه ها واجد شرایط سنی کردیم؛ این گروه که بالغ بر 735 هزار نفر هستند با به کارگیری 900 نیرو در بخش غربال و تشخیص در 380 مرکز غربال شدند.

بنابر اظهارات زنوزی، از ابتدای سال 99 تا انتهای بهمن ماه، 370 هزار کودک غربال و حدود 1500 کودک آمبلیوپی شناسایی شدند.

کارشناس مسئول برنامه غربالگری بینایی اداره کل بهزیستی استان تهران با اشاره به تاثیر کرونا در اجرای این طرح توضیح داد: نگرانی مردم از ابتلای بچه ها به کرونا مانعی جهت حضورشان در مراکز غربالگری است و این در حالیست که با رعایت کلیه پروتکل های بهداشتی و بدون تماس فیزیکی در مراکز غربال با دستگاه اقدام به ارائه خدمات غربال کردیم.

وی اضافه نمود: والدین بچه ها 3 ساله اقبال چندانی به حضور در مراکز غربالگری نشان نمی دهند. با توجه به اینکه هر چه سن شناسایی بیمار کمتر باشد میزان دستیابی به درمان صددرصدی بالاتر است، لذا اهمیت حضور این رده سنی در فرایند برنامه اهمیت بسزایی دارد.

زنوزی همچنین گفت: لازم است والدین بچه ها مبتلا با دوری از چالش های روحی و روانی فرایند درمان کودک خود را تا انتهای 10 سالگی مدیریت نمایند، چرا که امکان عود مجدد گاهی وجود دارد. همچنین بعضی خانواده ها تصور می نمایند از سن 3 تا 6 سالگی اگر یک بار کودک خود را آنالیز و غربال نمایند کفایت می نماید؛ در صورتی که مراجعه سالانه شان برای غربال لازم است.

به گزارش خبرنگاران، والدینی که دارای کودک 3 تا 6 ساله هستند برای ارزیابی بینایی او به پایگاه های سنجش بینایی مراجعه و از سلامت دید بچه هاشان مطمئن شوند. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر مربوط به پایگاه ها، با شماره های 36806880- 77510067- 88787198- 88779356 تماس بگیرند.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 6 اردیبهشت 1400 بروزرسانی: 6 اردیبهشت 1400 گردآورنده: liten.ir شناسه مطلب: 1632

به "چالش های غربالگری بینایی بچه ها در دوران کرونا و نگرانی مردم، ضرورت غربال سالانه 3 تا 6 ساله ها" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چالش های غربالگری بینایی بچه ها در دوران کرونا و نگرانی مردم، ضرورت غربال سالانه 3 تا 6 ساله ها"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید