افزایش فراوری محصولات کشاورزی با یک راه حل آبی

به گزارش لیتن، مدیرعامل سابق شرکت مدیریت منابع آب ایران ضمن انتقاد از میزان مصرف بالای آب در بخش کشاورزی، گفت: در حال حاضر میزان برداشت محصولات کشاورزی 120 میلیون تن است که برای این میزان، 98 تا 99 میلیارد مترمکعب آب مصرف می گردد و این در شرایطی است که اگر بهینه سازی مصرف صورت گیرد، می توان با این میزان آب، 250 میلیون تن مواد غذایی فراوری کرد.

افزایش فراوری محصولات کشاورزی با یک راه حل آبی

علیرضا الماس وندی در گفت وگو با خبرنگاران، با بیان این که میزان آب مصرفی ایران در بخش کشاورزی قابل مقایسه با کشورهای دنیا نیست، اظهار کرد: در اکثر کشورهای دنیا، برای این میزان فراوری محصول کشاورزی تنها 30 میلیارد مترمکعب آب مصرف می گردد که ضروری است در ایران نیز با انجام اقداماتی هم چون توسعه کشت های آبی زیرسطحی و کشت های گلخانه ای این موضوع را مدیریت کرد.

وی، با اشاره به مصرف 90 درصدی آب کشور در حوزه کشاورزی، ادامه داد: دولت باید به دنبال ایجاد راهکارهای تجربی و عملی برای کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی باشد، علاوه بر این، باید قوانین و مقرراتی در این حوزه تنظیم گردد و دولت نباید این مساله را برعهده کشاورز بگذارد.

مدیرعامل سابق شرکت مدیریت منابع آب ایران با تاکید بر این مساله که در طول سال ها، نتوانسته ایم در این حوزه، نتایج محدودی را به دست آوریم، گفت: همان طور که دولت در بخش های تأمین هم چون سدسازی و تونل سرمایه گذاری می نماید، باید در بخش توزیع شبکه های شهری و کشاورزی نیز سرمایه گذاری کافی کند که میزان مصرف آب تا حجم قابل توجهی در حوزه کشاورزی کاهش یابد.

الماس وندی ادامه داد: اگر کشاورز بتواند با میزان مصرف آب کمتر، محصول بیش تری را فراوری کند، قطعاً حاضر خواهد بود تا برای آب نیز هزینه بیش تری بپردازد که از این طریق، دولت می تواند سرمایه گذاری خود را در این حوزه پس بگیرد.

کشاورز برای کاهش مصرف غیرضروری آب انگیزه ندارد

در این باره، رضا اردکانیان - وزیر نیرو - چندی پیش با بیان این که مقایسه قیمت پایین آب با سایر نهاده ها در بخش کشاورزی نشان می دهد که چرا کشاورز، انگیزه چندانی برای کاهش مصرف غیرضروری آب ندارد، توضیح داد: در حال حاضر قیمت دریافتی بابت تأمین آب بهای کشاورزی از آب زیرزمینی به عنوان یکی از نهاده های کشاورزی، تقریباً رایگان و درباره آب سطحی، حداکثر سه درصد هزینه تأمین آن است. در بخش شرب نیز برای بخش شهری، حدود 47 درصد و در روستاها تنها 24 درصد هزینه تمام شده تأمین آب، از مصرف کننده دریافت می گردد.

او اضافه نمود: البته اختصاص یارانه به بخش کشاورزی در بسیاری از کشورهای دنیا امری معمول است، ولی مدیریت مقدار و چگونگی تخصیص آن مسئله بسیار مهمی است که بخصوص باید از منظر مالی مورد توجه قرار بگیرد. باید توجه کرد که مفاهیم اصلاح قیمت آب و واقعی کردن قیمت آن از هم متفاوت هستند، در اصلاح قیمت، وضع موجود پذیرفته شده و بر اساس سیاست های دولت تغییراتی در آن اعمال می گردد؛ اما در واقعی کردن قیمت، اصلاح ساختار اقتصاد آب مدنظر است.

وزیر نیرو تاکید نمود: اصلاح ساختار فقط منحصر و محدود به وزارت نیرو نیست. بلکه باید آب، محیط زیست، خاک و منابع طبیعی با هم و در کنار هم دیده شوند تا بهترین نتیجه برای کشور حاصل آید. ورود بخش خصوصی به بحث اقتصاد آب که زیرساخت های بازار آب را شکل می دهد نیز تأثیر بسزایی در بهبود کیفیت مدیریت عرضه و بهره برداری مطلوب تر از آب خواهد داشت.

اما از نمونه های پیروز عملکرد سرمایه گذاران در حوزه آب، فروش آب بسته بندی است. ازسوی دیگر، وزارت کشاورزی نیز با ورود به مقوله آب مجازی، کشت های فراسرزمینی مشروط به وارد کردن محصولات به کشور و تنظیم سیاست های صادرات و واردات محصولات کشاورزی، افق روشن تری را برای اصلاح مسائل و ورود بخش خصوصی فراهم نموده است.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 26 خرداد 1398 بروزرسانی: 5 مهر 1399 گردآورنده: liten.ir شناسه مطلب: 196

به "افزایش فراوری محصولات کشاورزی با یک راه حل آبی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "افزایش فراوری محصولات کشاورزی با یک راه حل آبی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید