زیگورات چغازنبیل

به گزارش لیتن، زیگورات چغازنبیل یک نیایشگاه تاریخی است که به وسیله پادشاه بزرگ ایلام باستان ساخته شده است. این بنا مربوط به سال 1933میلادی است که به وسیله براون کشف شد. سپس به عنوان اولین آثار ملی ایران در لیست جهانی یونسکو ثبت گشت. موقعیت جغرافیایی زیگورات چغازنبیل در نزدیکی شهر شوش است که می توان به وسیله جاده شوش به اهواز به آن دسترسی پیدا کرد. این روزها تعداد زیادی تور داخلی برای مشاهده این بنا تاریخی به این منطقه سفر می نمایند تا زیبایی پلان زیگورات چغازنبیل را از نزدیک ببیند. در صورتی که دوست دارید اطلاعات بیشتری در خصوص این آثار باستانی به دست آورید با ما در این مقاله همراه باشید.

زیگورات چغازنبیل

زیگورات چغازنبیل کجاست؟

همان طور که گفتیم پلان زیگورات چغازنبیل در شهر شوش واقع شده است. حالا شهر شوش کجاست؟ شهر شوش در 24 کیلومتری جنوب غربی دزفول و 115 کیلومتری شمال غربی اهواز واقع شده است. اگر شما در آزاد راه شوش به اهواز قرار بگیرید پس از طی کردن 15 کیلومتر، سمت چپ تابلو هفت تپه و چغازنبیل شوش را مشاهده می کنید. با پیمودن این جاده و پس از عبور از هفت تپه به چغازنبیل خواهید رسید. اگر با سه راهی خاصی رو به رو شدید که برای شما نامعین بود حتما از اهالی منطقه در خصوص آن سوال بپرسید.

تاریخچه زیگورات چغازنبیل

زیگورات در ابتدا به عنوان مرکز شهر دور-اونتاش شناخته می شد که بخاطر جنگ آشور بانی پال با هومبال هالتاش آخرین شاه ایلام، ویران شد. ایلامی ها این آثار را برای پرستشگاه خدایان خود در نظر گرفته بودند. این بنا به صورت مربعی ساخته شده و دارای 105 متر طول بوده و عرض و ارتفاع آن نیز به میزان 52 متر میرسد و به وسیله اونتش-نپیریشه شاه ایلام در قرن سیزدهم قبل از میلاد ساخته شد. این بنا دارای پنج طبقه است که در آن موقع طبقه آخر، معبد ایتشوشیناک در نظر گرفته شده بود. مردم آن موقع بر این عقیده بودند خدای ایلامی حافظ شهر شوش، مرکز ایلامیان است و این خدا به وسیله این معبد به آسمان می رود و سپس به زمین باز می گردد. چغازنبیل به معنی معبدی بر روی تپه است. این کلمه از دو واژه چغا به زبان لری یعنی تپه و زنبیل به معنی سبد است. واژه سبد به معبد بر می گردد که مانند یک سبد به صورت وارونه ساخته شده است. هم اکنون چغازنبیل بین منطقه عرب و لر نشین ها قرار گرفته است. اما در گذشته های دور در این منطقه لرهای بختیاری زندگی می کردند. به همین خاطر، این کلمه هم به زبان لری برای این معبد انتخاب شده است.

بخش های مختلف زیگورات

همانطور که در تصاویر این بنا مشاهده می کنید ، چغازنبیل به صورت چهار گوش درست شده و هر کدام از جهات آن در راستای یکی از چهار جهت جغرافیایی قرار گرفته است. این نشان دهنده این است که مردمان آن موقع به خوبی جهت های جغرافیایی را می شناختند. سمت شمال غربی این معبد، سه معبد دیگر وجود دارد که با نام های معبد ایشمکرب، اوبان و الهه کیریرشا نام گذاری شده اند. هر کدام از این معابد به صورت جداگانه دارای حیاط، نیایشگاه و اتاق انبار هستند. این معابد از خشت خام ساخته شده و قسمت هایی از آن آجرکاری هم دارد.

در قسمت های مختلف این بنا آبراه هایی وجود دارد که بخاطر حفاظت بنا از باران ها و سیل های خوزستان ساخته شدند. دورتادور بنای زیگورات سنگ فرش شده است. نکته جالب این سنگ فرش ها آن است که روی آنها جای پا بچه مشاهده می گردد. اما علت این رد پا هنوز نامعین است.

یکی از شگفتی های این آثار وجود یک ساعت خورشیدی بزرگ داخل محوطه آن می باشد که با جا به جا شدن خورشید در ساعات مختلف روز میتوانستند به یاری آن از زمان آگاه شوند.

رودخانه دز که از نزدیکی چغازنبیل می گذرد، به علت دارا بودن سطح آب پایین تری که نسبت به سطح دشت اطراف داشته است امکان استفاده از آب آن برای ساکنین این محدوده میسر نبوده است. در این زمان شاه ایلام یکی از کارهای شگفتی که آن دوران انجام داد، آبرسانی به این منطقه بود. کانال هایی به طول 45 کیلومتر تا بستر آب رودخانه ایجاد کرد تا به چغازنبیل برسد. بعد از این که به چغازنبیل رسید به علت گل آلود بودن، آب رسیده قابل استفاده نبود. به همین علت حوضچه های بزرگ و کوچکی در اطراف چغازنبیل شکل گرفت تا آب در آن ته نشین گردد و به وسیله قوانین منسوب به فیثاغورث آب رودخانه را تسویه می کردند. مطمئنا تصفیه خانه های اطراف چغازنبیل قدیمی ترین تصفیه خانه های تاریخ ایران هستند.

اگر علاقه مند باشید این شگفتی های پلان زیگورات چغازنبیل را از نزدیک ببینید، پیشنهاد میکنیم که حتما به وسیله یک تور داخلی به این منطقه سفر کنید و از جاذبه های گردشگری و تاریخی این منطقه تماشا کنید.

کتیبه های زیگورات چغازنبیل

اگر روی دیوارهای آجری این آثار باستانی نگاهی بیندازید، خط هایی را مشاهده خواهید کرد که به زبان ایلامی نوشته شده و همگی مفهوم یکسانی را بیان می نمایند. این معبد بر پایه تفکر ستایش خداوند آن دوران در وسط شهر ساخته شد و کتیبه هایی که بر روی دیوار این معبد وجود دارد نشان دهنده این است که شهر دوراونتاشی و زیگورات چغازنبیل قبل از این که به طور کامل ساخته و تکمیل گردد، به وسیله پادشاه آشور ویران شده است. اطراف زیگورات سه بنای کوچک آجری به صورت دایره ای شکل ساخته شده که حالا تنها یکی از این سه بنا به جای مانده است. این سه بنا به احتمال زیاد برای رصدخانه خورشیدی یا در دست داشتن تقویم ساخته شده تا به واسطه آنها فصل های مختلف سال را معین نمایند. اگر به آجرهای به کار برده شده در این رصد خانه دقت کنید مطمئناً پی می برید که برای همین کار ساخته شده اند چرا که دارای شکل های هشت ضلعی هستند و روی یک رجز این آجرها متنی به زبان ایلامی نوشته شده است. معنی کلمات متن سیان کوک، شونشووایرپی و دیدگاه چشم انداز است که در دو کلمه اول مفهوم نامعینی دارد اما کلمه آخر به احتمال زیاد مفهوم رصدخانه را می رساند.

عکس چغازنبیل

با مشاهده عکس های زیگورات چغازنبیل که در ادامه برای شما عزیزان در نظر گرفته ایم می توانید زیبایی و شگفتی این بنا را بیشتر درک می کنید.

کلام آخر

مطمئناً خیلی ها از وجود چنین بنایی در ایران بی خبر هستند، امیدواریم ما در این مقاله توانسته باشیم شما را با یکی از شگفت انگیز ترین بناهای تاریخ ایران آشنا نموده باشیم. در صورت تمایل می توانید با تور داخلی برای تماشا پلان زیگورات چغازنبیل به این منطقه سفر نموده و عجایب این بنا را از نزدیک مشاهده کنید.

منبع: لحظه آخر
انتشار: 15 دی 1403 بروزرسانی: 15 دی 1403 گردآورنده: liten.ir شناسه مطلب: 2446

به "زیگورات چغازنبیل" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "زیگورات چغازنبیل"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید