نقش 10 مهندس مشهور در پیشرفت علم رباتیک خبرنگاران
به گزارش لیتن، رباتیک به بخشی اساسی در جامعه مدرن تبدیل شده است اما ما چگونه به اینجا رسیدیم؟ ربات ها از دوران باستان به نوعی یا به شکلی دیگر وجود داشته اند. گزارشاتی مبنی بر وجود ابزارهای اتوماتیک در یونان باستان و روم وجود دارد و بنابر گزارش ها ربات های مکانیکی ساده ای نیز در چین طراحی و ساخته شده اند. حتی لئوناردو داوینچی ایده یک شوالیه مکانیکی را در قرن پانزدهم عنوان نمود که بسیار شبیه بعضی از انسان نماهایی است که اکنون در دنیای مدرن شاهد آن هستیم.
به گزارش گروه دانش وفناوری خبرنگاران، چه ربات ها را دوست داشته باشید چه از آنها بترسید باید بدانید که ربات ها جزء جدایی ناپذیر جهانی ما شده اند و خیلی حرفه ای راه خود را در حوزه های مختلف اعم از پزشکی، صنعت خودرو، هوا و فضا و سرگرمی باز نموده اند. طبق گزارشات اخیر انتظار می رود ارزش صنعت رباتیک تا سال 2025 به 158 میلیارد دلار برسد که این جهشی عظیم نسبت به ارزش آن در سال 2020 یعنی 66.48 میلیارد دلار است. گرچه افراد پیروز بسیاری در پیشرفت این علم نوین نقش مهمی داشته اند اما ما در این خبر به معرفی بعضی مهندسان نامی علم رباتیک که گامی مهم در پیشرفت این صنعت برداشته اند، پرداخته ایم.
1. جوزف انگلبرگر
جوزف انگلبرگر(Joseph Engelberger) مهندس و موسس اولین شرکت رباتیک است که به عنوان پدر علم رباتیک شناخته می گردد. جوزف انگلبرگر به دلیل تولد صنعت رباتیک صنعتی بسیار شهرت دارد. انگلبرگر در ژوئیه 1925 متولد شد و در دسامبر 2015 درگذشت. وی یک فیزیکدان، تاجر و مهندس آمریکایی بود که کارهای او انقلابی در جهان ایجاد کرد. در سال 1956 انگلبرگر در یک مهمانی با مهندس و مخترع آمریکایی جورج دِوول آشنا شد. این دو نفر در خصوص فلسفه های آیزاک آسیموف در خصوص رباتیک بحث کردند. دِوول همچنین به انگلبرگر در خصوص دستگاه انتقال مقاله برنامه ریزی شدهخود شرح داد. جوزف بلافاصله آن دستگاه را به عنوان یک ربات شناسایی کرد و این آغاز همکاری مثمر ثمر بین این دو نفر بود. در سال 1959 آنها اولین نمونه اولیه ربات صنعتی خود به نام Unimate # 001را ایجاد کردند و آن ربات نیز اولین بار توسط جنرال موتورز و در خط فراوری آنها مورد استفاده نهاده شد. وی در سال 1961 شرکت Unimation را تاسیس کرد تا مفهوم جدید خود از ربات های صنعتی را توسعه دهد.
2. جرج دی دِوول
جرج دی دِوول(George D. Devol) مخترع اولین ربات صنعتی قابل برنامه ریزی است. جورج دِوول اولین ربات صنعتی قابل برنامه ریزی جهان را طراحی، ساخت و ثبت اختراع کرد. هنگامی که دِوول 9 ساله بود، کلمه ربات را هنگام خواندن نمایشنامه کارخانه ربات سازی روسوم شنید. در سال 1921 وی محبوب شد. این رویداد تأثیر زیادی بر دِوول گذاشت و چندین دهه بعد توانست اولین ربات صنعتی جهان را طراحی و فراوری کند. دِوول در سال 2011 در سن 99 سالگی درگذشت.
3. ماروین مینسکی
ماروین مینسکی(Marvin Minsky) یکی از افراد نامی حوزه هوش مصنوعی بود. ماروین مینسکی به خاطر کارهای عظیمش در علم هوش مصنوعی مشهور است. وی در سال 1969 برای کارش جایزه ای ام تورینگ را از آن خود کرد. این جایزه یکی از جوایز بسیار با ارزش در علوم کامپیوتر است. ماروین مینسکی اوت 1927 در شهر نیویورک متولد شد. وی پس از حضور در نیروی دریایی ایالات متحده در طول جنگ جهانی دوم، برای تحصیل در رشته های فیزیک، نوروفیزیولوژی و روانشناسی در دانشگاه هاروارد ثبت نام کرد. پایان در سال 1950 با معدل بالا در رشته ریاضیات فارغ التحصیل شد. سال بعد در پرینستون ثبت نام کرد و اولین شبیه ساز شبکه عصبی را ساخت. مینسکی پس از چند سال ماندن در هاروارد به ام آی تی رفت تا علاقه خود به کامپیوتر را به عنوان وسیله ای برای درک اندیشه انسان کشف کند. در آنجا او با جان مک کارتی کار کرد و این دو بعداً پروژه هوش مصنوعی را تأسیس کردند و حاصل آن آزمایشگاه علوم رایانه ای و هوش مصنوعی ام آی تی است که هنوز هم تا به امروز یکی از مراکز تحقیقاتی برجسته در زمینه هوش مصنوعی است. کارهای مینسکی همچنان برای مهندسی رباتیک مدرن لازم است. وی در ژانویه 2016 در بوستون، ماساچوست درگذشت.
4. ویکتور شینمن
ویکتور شینمن(Victor Scheinman) به عنوان مخترع اولین بازوی رباتیک الکتریکی کنترل شده توسط کامپیوتر(اصطلاحاً بازوی استنفورد) شناخته می گردد. این ربات دستگاهی سبک، دارای قابلیت برای چندین مرتبه برنامه ریزی و همه کاره بود. ویکتور در دسامبر سال 1942 متولد شد و پس از تحصیل در رشته مهندسی مکانیک در دانشگاه استنفورد، بازوی رباتیک پیشگامانه خود را ایجاد کرد. وی بعداً شرکتVicarm را در سال 1973 تأسیس کرد تا اختراع خود را بیشتر توسعه دهد و تجاری کند. شرکت او بعداً به شرکت رباتیک Unimation فروخته شد. وی پس از آن شرکت رباتیک Automatrix را تأسیس کرد و در آن ربات هایی مجهز به دوربین داخلی و حسگر ساخت. وی همچنین سیستم Robotworld را توسعه داد که به ربات ها امکان می داد به طور هماهنگ با یکدیگر هماهنگ کار نمایند. ویکتور در سپتامبر 2016 در کالیفرنیا درگذشت.
5. ایچیرو کاتو
ایچیرو کاتو(Ichiro Kato) از دانشگاه واسدا اولین اندروید(ربات انسان نما) واقعی جهان را ساخت. ایچیرو کاتو به مطالعه در زمینه پزشکی و ربات های انسان نما پرداخت و پایان توانست در سال 1967 پروژه بسیار تأثیرگذار WABOT را آغاز کند و در نهایت توانست اولین ربات انسان نما هوشمند در مقیاس کامل جهان WABOT-1 را ایجاد کند. WABOT-1 مجهز به دو بازو بود و می توانست روی دو پا راه برود و از یک جفت دوربین برای دیدن نیز استفاده می کرد. WABOT-1 هنگامی که در سال 1972 تکامل یافت به اولین اندروید(ربات انسان نما) در جهان تبدیل شد. کاتو در سال 1994 درگذشت.
6. تاکئو کاناده
تاکئو کاناده(Takeo Kanade) اولین بازوی رباتیک رانش مستقیم جهان را در سال 1981 ساخت. وی اکتبر 1945 در هیوگو، ژاپن متولد شد و یکی از برجسته ترین متخصصان و محققان جهان در زمینه بینایی رایانه ای و رباتیک است. بینایی رایانه ای یک زمینه تحقیقاتی است که به آنالیز چگونگی درک رایانه از تصاویر و فیلم های دیجیتال می پردازد. کاناده همچنین برنده جوایزی همچون جایزه کیوتو و مدال مؤسسان انجمن مهندسان برق و الکترونیک شده است. وی با بسیاری از سازمان های دولتی، هیئت های مشاوره صنعتی و دانشگاهی از جمله هیئت مهندسی هوا و فضا(ASEB) شورای تحقیقات ملی، کمیته مشاوره فناوری پیشرفته ناسا، پنل PITAC برای تغییر پنل بهداشت و هیئت مشاوره موسسه کانادا برای تحقیقات پیشرفته خدمت نموده است.
7. ساتوشی شیگمی
ساتوشی شیگمی(Satoshi Shigemi) مهندس ارشد و رهبر پروژه ربات انسان نمای سرشناس ژاپنی آسیمو شرکت هوندا است. آسیمو(ASIMO) مخفف گام پیشرفته در تحرک نوآورانه است که اولین بار در سال 2000 رونمایی شد. آسیمو نتیجه 10 سال تحقیق و توسعه رباتیک از جانب هوندا بود. این ربات اولین گام های خود را در سال 2005 برداشت و چند سال بعد به ایالات متحده آمریکا رسید. این ربات در اصل یکی از اولین ربات هایی بود که به شکل یک انسان پیاده روی می کرد. نسخه هفتم آسیمو 130 سانتی متر قد و 48 کیلوگرم وزن داشت. او حتی می توانست با سرعت 9 کیلومتر بر ساعت قدم بردارد. اخیرا شرکت هوندا اعلام نمود که با توقف به روزرسانی، این ربات رسما بازنشسته خواهد شد.
8. جیکوب متیجویک و دونا شرلی
جیکوب متیجویک و دونا شرلی ربات سوجورنر(Sojourner) را توسعه دادند. این ربات در مأموریت رهیاب مریخ استفاده شد. سوجورنر یک مریخ نورد رباتیک است که در 4 ژوئیه 1997 در مریخ فرود آمد. این مریخ نورد مجهز به دوربین عقب و جلو و سخت افزار ویژه برای انجام چندین آزمایش علمی بود. این ربات برای مأموریتی به مدت هفت روز مریخی طراحی شده بود اما در نهایت توانست برای 83 روز فعال بماند. سوجورنر مسافت کمی بیش از 100 متر طی کرد. این مریخ نورد توسط جیکوب متیجویک(Jacob Matijevic) و دونا شرلی(Donna Shirley) و تیم عظیمی از دانشمندان و مهندسان ناسا طراحی شده است. سوجورنر یک کاوشگر رباتیک شش چرخ بود که نیمه اتوماتیک بود و قادر به کنترل توسط یک اپراتور انسانی روی زمین بود. متیجویک در شیکاگو ، ایلینوی به جهان آمد و از دبیرستان مونت کارمل فارغ التحصیل شد. در سال 1969، وی مدرک لیسانس ریاضیات را از انستیتوی فناوری ایلینوی دریافت کرد و در سال 1973 نیز مدرک دکترای ریاضیات خود را از دانشگاه شیکاگو اخذ کرد. شرلی در اکلاهما متولد و عظیم شد. او از 15 سالگی آغاز به آموزش دروس پرواز کرد و در 16 سالگی گواهینامه خلبانی گرفت. وی در سال 1965 از دانشگاه اکلاهما مدرک کارشناسی مهندسی هوا فضا و مکانیک را دریافت کرد و پس از آن نیز پیروز به اخذ مدرک کارشناسی ارشد خود در رشته مهندسی هوافضا از دانشگاه کالیفرنیای جنوبی شد. او نویسنده کتاب Managing Martians است. سیارک 5624 شرلی به احترام وی نامگذاری شده است.
9. مارک رایبرت
مارک رایبرت استاد ام.آی.تی و صاحب شرکت اسپین آف ام.آی.تی بوستون داینامیکس به دلیل فراوری ربات چهار پای بیگ داگ و یک ربات انسان نما آکروباتیک مشهور هستند. بیگ داگ در ابتدا برای ارتش ایالات متحده با بودجه دارپا ساخته شد اما بعداً متوقف شد زیرا برای موقعیت های جنگی بسیار بلند بود. این شرکت همچنین ربات های سنگین وزن مانند اطلس، اسپات و پهپادی مانند وایلد کترا نیز فراوری کرد. اخیرا نیز اعلام شده دانشمندان ناسا در حال کار با سگ رباتیک مشهور شرکت بوستون داینامیکس به نام اسپات(Spot) هستند تا آن را در آینده نزدکی روانه مریخ نمایند. دانشمندان می گویند که این ربات های چهار پا، چابک تر از مریخ نوردها خواهند بود و مجهز به حسگرهایی هستند که در مواجهه با موانع متوقف نمی شوند و قادر به انتخاب مسیرهای خاص و ایجاد نقشه های مجازی از تونل های زیرزمینی و غارها هستند. مارک رایبرت 22 دسامبر 1949 متولد شد. وی قبل از تاسیس این شرکت، استاد مهندسی برق و علوم کامپیوتر در ام.آی.تی و استاد علوم کامپیوتر و رباتیک در دانشگاه کارنگی ملون بود. رایبرت در سال 1973 مدرک مهندسی برق خود را از دانشگاه نورت ایسترن و مدرک دکترای خود را نیز در سال 1977 از موسسه ام.آی.تی اخذ کرد. رایبرت عضو آموزشگاه ملی مهندسی است.
10. دیوید هانسون
سوفیا یکی از پیشرفته ترین ربات هایی است که تا به امروز توسعه یافته است. سوفیا توسط کمپانی مستقر در هنگ کنگ به نام هانسون رباتیک ساخته شد و این شرکت نیز آن را در آوریل 2015 فعال کرد. دکتر دیوید فرانکلین هانسون جونیور شرکت هانسون رباتیک را در سال 2013 تأسیس کرد. ربات سوفیا دارای هوش مصنوعی، قدرت پردازش داده های تصویری و سیستم تشخیص چهره است. او همچنین قادر به تقلید و حالات چهره حرکات انسان، پاسخ دادن به بعضی پرسش ها و مکالمات ساده درباره موضوعات از پیش معین شده است. سوفیا، یک ربات است که دارای شباهت ظاهری بی نظیر به انسان است. این ربات دارای توانایی های پیچیده بسیاری است و حتی قادر به ابراز احساسات پیچیده انسانی نیز می باشد. هانسون در سال 1969 در دالاس، تگزاس متولد شد. سرگرمی دوران کودکی وی خواندن آثار علمی تخیلی نویسندگان بسیار تأثیرگذار مانند آیزاک آسیموف و فیلیپ کی دیک بود. وی در جوانی به تحصیل در رشته هنرهای زیبا در دانشکده طراحی رود آیلند پرداخت و سپس مدرک دکترای خود را در رشته هنرهای تعاملی و مهندسی اخذ کرد. او چند سال به عنوان ایده پرداز والت دیزنی کار کرد و سپس به سمت مجسمه سازی رفت و دوره ای نیز مشاور فنی در زمینه رباتیک بود و سپس توانست شرکت هانسون رباتیک را تأسیس کند.
منبع: خبرگزاری دانشجو