زمان آغاز میوه دادن به نوزاد و میوه های ممنوعه
به گزارش لیتن، خبرنگاران | سرویس مادر و کودک - در سن می توانید با توجه به نظر پزشک غذای کمکی نوزاد را آغاز کنید. از آنجایی که میوه ها سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی ضروری اند، انتخاب مناسبی برای آغاز غذای جامد هستند. طعم های دلپذیر، بافت و رنگ های متفاوت میوه ها تجربه جالب و هیجان انگیزی برای نوزادان هستند. اما با آغاز میوه دادن به نوزاد زیر یک سال باید بدانیم چه میوه هایی برای آن ها مناسبند و از مصرف کدام میوه ها باید اجتناب کرد؟
عناوین اصلی مطلب عدم نمایش
زمان آغاز میوه دادن به نوزاد
میوه های مناسب برای نوزاد
میوه های ممنوعه برای نوزاد
سبزیجات مناسب برای نوزاد
روش دادن میوه به نوزاد
دستور تهیه پوره برای نوزادان
زمان آغاز میوه دادن به نوزاد
از نظر بسیاری از پزشکان شش ماهگی زمان مناسبی برای آغاز تغذیه نوزادان با پوره میوه است. البته بهتر است در این مورد نظر پزشک کودک را جویا شوید و از روش مورد نظر او در تغذیه نوزاد پیروی کنید.
هنگامی که نوزاد بتواند سر و گردن خود را کنترل کند و بدون حمایت بنشیند (زمان گردن دریافت نوزاد) ، برای آغاز غذای یاریی آماده است. یکی دیگر از نشانه های آمادگی نوزاد برای خوردن غذای جامد، تمایل او به خوردن غذا از بشقاب شماست.
میوه های مناسب برای نوزاد
آغاز میوه دادن به نوزاد را با میوه هایی که به راحتی قابل هضم هستند آغاز کنید.
- سیب؛ یک منبع سرشار از ویتامین C است که به جذب آهن در بدن یاری می نماید و موجب تقویت سیستم ایمنی بدن می گردد. سیب همچنین دارای فیبر زیادی است، که از بروز یبوست پیشگیری می نماید. سیب را می توانید به شکل پخته و له شده به نوزاد بدهید.
- موز؛ دارای پتاسیم است که موجب بهبود کارکرد عضلات و قلب می گردد. موز له شده یک وعده غذای دلچسب و خوشمزه برای نوزاد است.
- هلو؛ سرشار از فیبر، ویتامین C و
- است. یک میان وعده مغذی که باعث تقویت بینایی و فراوری گلبول های سفید خون می گردد.
- آووکادو؛ سرشار از بتاکاروتن و فیبر است. همچنین منبعی غنی از آهن و پتاسیم است.
- طالبی؛ مغذی ترین میوه در میان میوه های بوته ای (خانواده ملون ها) است. طالبی میوه ای شیرین و غنی از ویتامین C و بتاکاروتن است.
- گلابی و زردآلو؛ میوه هایی مغذی هستند که نوزاد به راحتی آن ها را هضم می نماید. گلابی کمترین میزان آلرژی زایی را میان میوه ها دارد.
- بلوبری (توت آبی)؛ غنی از ویتامین C و بتاکاروتن است. رنگدانه موجود در پوست بلوبری (anthocyanin) خواص ضد سرطانی دارد. بلوبری بالاترین میزان آنتی اکسیدان را در میان میوه ها دارد.
پیشنهاد می کنیم راهنمای مصرف سبزی و میوه برای نوزاد 8 ماهه را نیز مطالعه کنید.
میوه های ممنوعه برای نوزاد
کلینیک مایو (MayoClinic.com) اعلام نموده است که میوه های به شدت اسیدی مانند پرتقال، گریپ فروت و توت فرنگی برای نوزادان زیر یکسال مناسب نیستند، زیرا باعث ادرار سوختگی در آن ها می شوند.
همچنین بایستی از مصرف میوه هایی که دارای سم و آفت کش زیادی هستند، پرهیز کنید. طبق گزارش کارگروه محیط زیست، سموم دفع آفات در غذا های کودک بسته بندی شده وجود دارد. میوه هایی مانند گلابی، هلو، سیب و آلو نیز دارای مقادیر زیادی سموم دفع آفات هستند. البته این بدان معنا نیست که نوزاد نباید این میوه ها را بخورد. بلکه می توانید از انواع ارگانیک آن ها بهره ببرید.
مصرف میوه های خشک شده، برگه ها، دانه های انگور کامل یا قطعات عظیم میوه به نوزادان توصیه نمی گردد، زیرا خطر خفگی در پی دارد.
سبزیجات مناسب برای نوزاد
نکته مهم در دادن سبزیجات به نوزاد، آبپز یا بخارپز کردن آنهاست تا به راحتی قابل هضم باشند. اولین سبزیجاتی که می توانید به نوزاد بدهید عبارتند از:
- هویج؛ غنی از بتاکاروتن و ویتامین A است. نوزادان طعم شیرین هویج را دوست دارند. هویج های تیره تر و عظیم تر نسبت به هویج های کوچک، بتاکاروتن بیشتری دارند.
- سبزیجات ریشه ای؛ طعم شیرین و بافت نرم پس از پخت، آن ها را تبدیل به غذایی عالی برای نوزادان نموده است. هویج، سیب زمینی، سیب زمینی شیرین، کدو تنبل، شلغم، چغندر و زردک از این دسته اند.
- کدو تنبل؛ به راحتی هضم می گردد و بندرت باعث آلرژی می گردد. کدو تنبل پخته شده، شیرین و سرشار از بتاکاروتن است.
- زردک؛ منبعی غنی از نشاسته و فیبر است. همچنین دارای ویتامین های C و E و آنتی اکسیدان است.
- سیب زمینی شیرین؛ منبعی سرشار از پتاسیم، ویتامین C و فیبر است. نوع نارنجی رنگ آن بتاکاروتن بالایی دارد که در پیش گیری از انواع سرطان و حذف رادیکال های آزاد موثر است.
- کدو سبز؛ نیز غنی از بتاکاروتن است، اما بیشتر مواد مغذی آن در پوستش حضور دارند، بنابراین بهتر است پوستش را نکنید و پیش از مصرف به خوبی بشویید.
- کلم بروکلی؛ یک غذای فوق العاده برای نوزادان است، بروکلی سرشار از ویتامین C، بتاکاروتن، اسید فولیک، آهن، پتاسیم و ترکیبات ضد سرطانی است. بهتر است بروکلی را بخارپز کنید، زیرا جوشاندن آن در آب، میزان ویتامین C آن را به نصف کاهش می دهد. اگر نوزاد طعم و مزه آن را دوست ندارد، می توانید با یک سبزی شیرین مانند کدو تنبل یا سیب زمینی شیرین آن را مخلوط کنید.
- سیب زمینی؛ دارای ویتامین C و پتاسیم است. سیب زمینی پخته مورد علاقه بیشتر نوزادان است و با بسیاری از سبزیجات دیگر به خوبی ترکیب می گردد.
روش دادن میوه به نوزاد
هر بار که یک میوه جدید را به نوزاد می دهید، دو تا سه روز صبر کنید و واکنش بدن او را آنالیز کنید. سپس میوه دیگری را برای او سرو کنید.
در این روش بایستی به این ترتیب نوزاد عمل کنید:
- روز اول، یک قاشق غذاخوری از پوره میوه را به نوزاد بدهید.
- روز دوم، دو قاشق غذاخوری، دوبار در روز به نوزاد بدهید.
- روز سوم، سه قاشق غذاخوری، دوبار در روز به نوزاد بدهید.
اگر نوزاد پس از مصرف میوه دچار تورم، اسهال یا استفراغ شد، دیگر از آن میوه به او ندهید و مساله را با پزشک کودک در میان بگذارید.
برای آغاز آموزش غذا خوردن به نوزاد، پوره میوه را در کاسه ریخته و با قاشق به او بدهید. پوره به جامانده را دور بریزید، زیرا باکتری های بزاق نوزاد در آن رشد می نمایند و موجب بیماری می شوند.
اگر پوره زیادی تهیه نموده اید، پیش از دادن آن به نوزاد، بخشی از پوره را در قالب های مکعبی ریخته و در فریزر قرار دهید تا هر زمان که لازم شد بتوانید از آن ها بهره ببرید.
دستور تهیه پوره برای نوزادان
مواد مورد احتیاج
- 1 قاشق غذاخوری سرلاک برنجی نوزاد
- 3 قاشق غذاخوری شیرخشک
- 1/4 پیمانه پوره میوه یا سبزیجات
روش تهیه
- سرلاک و شیر را با نسبت معین شده روی بسته بندی آماده کنید و با یکدیگر مخلوط کنید
- پوره میوه یا سبزی را به آن اضافه نموده و کاملا مخلوط کنید.
شما می توانید طرز تهیه پوره هویج برای نوزاد را نیز به 3 روش مختلف در خبرنگاران بیاموزید.
سخن آخر
آغاز غذای یاریی برای نوزادان و مادران بسیار هیجان انگیز است. امتحان کردن مزه ها و طعم های مختلف دنیای جدیدی را به روی آن ها باز می نماید. با داشتن یک برنامه غذایی سالم و مقوی و اجتناب از غذا ها و میوه های ممنوعه، سلامت نوزاد دلبندتان را تضمین کنید. دیدگاه ها و تجربیات ارزشمند خود را با ما و مادران همراه خبرنگاران در بخش نظرات و پرسش ها در میان بگذارید.
برگرفته از: sfgate و parents
منبع: setare.com